Načrtovane paritve 2022

posted in: 2022 | 0
V letošnjem letu načrtujem dve legli. Ni nujno, da bosta obe kombinaciji tudi realizirani. Preden bodo paritve izvedene, bodo imeli vsi dihurji (ponovno) opravljene ustrezne veterinarske preglede, vključno s kardiološkim pregledom.

Če vas zanima več, predlagam, da si pod zavihkom “Informacije” preberete kaj pričakujem od lastnikov svojih mladičev. Tam najdete napisano tudi kaj vi lahko pričakujete od mene in mladičev iz moje vzreje. Preden se dogovorimo za nakup oziroma rezervacijo, želim vse interesente tudi spoznati v živo. Zaradi zdravstvene situacije obiskov trenutno ne sprejemam, računam pa na to, da se bo situacija slej ko prej izboljšala in bodo mogoča tudi srečanja v živo. Če želite spoznati mene in moje dihurje, se mi lahko javite na maja.conc@gmail.com in za obisk se bomo dogovorili, takoj ko bodo razmere to dopuščale. Še raje pa vidim, da izpolnite vprašalnik, ki ga najdete tule: SLO verzija: https://dihurji.multi-praktik.si/prijavnica.doc, da bom o vas vedela nekoliko več preden se začnemo pogovarjati. Na ta način vam bom tudi laže povedala, če sem sploh najprimernejši vzreditelj za nakup dihurja, ali bi vam glede na vaše želje in izkušnje raje priporočila koga od kolegov.

Po tej paritveni “sezoni” si bom vzela nekoliko vzrejnega premora. Za leto 2023 in najverjetneje tudi 2024 ne načrtujem legel. 

A) Oregon x Maruška

Rodovnik legla: https://www.feritage.no/vis_stamtavle2?dbnr=31550

Maruška je samička iz Pablovega legla na Češkem. Je relativno velika in “kompaktna” dihurka pravilnih proporcev. Maruška živi pri prijateljici Klavdiji in ta jo najraje opiše kot “viking lady” :). Karakterno je nekoliko bolj samosvoja i odločna, v neznanih situacijah je nekoliko bolj previdna. Sicer je priljudna in željna interakcije z ljudmi. Živi s še tremi drugimi dihurji in dvemi mački.
Oregon živi na Češkem, sicer pa so njegovi predniki z Danske in Nizozemske. Je kompakten dihur dobrih proporcev. Karakterno ni preveč kompliciran, je prijazen, vajen drugih dihurjev in ljudi.

Za razliko od mojih dosedanjih legel, to ne bo povsem “standardno”. Med predniki po Oregonovi strani je namreč v četrti generaciji samica, ki ni standardne obarvanosti (roan mitt). Ker pa mi je sicer njegov rodovnik všeč (pa dihur seveda tudi), sem se odločila za ta kompromis.

Po Maruškini strani je večina poznanih prednikov je temno soboljeve ali soboljeve barve, ima pa med daljnimi predniki tudi nekaj peščeno obarvanih dihurjev. Oregonova mama je bila peščene barve in tako obstaja majhna možnost, za kakšnega peščeno obarvanega mladiča v tem leglu. Mladiči bodo srednji do veliki, “kompaktne” zgradbe.
Pričakujem, da bodo mladič iz te kombinacije karakterno manj zahtevni kot iz drugega načrtovanega legla in zagotovo bo kakšen primeren tudi za lastnike brez izkušenj.
Oba bosta pred paritvijo temeljito veterinarsko pregledana, pri Maruški bo opravljen tudi kardiološki pregled. Oba sta redno cepljena, tretirana proti parazitom. Maruška je hranjena izključno s surovo mesno prehrano in na ta način bodo hranjeni tudi mladiči.

B) Stark x Truffle

Rodovnik legla: https://www.feritage.no/vis_stamtavle2?dbnr=31867

Idealna zimska teža Truffle se verjetno giblje okrog 900 g, Starkova pa 1,5 kg (+/-). Truffle se je ravno dobro “priselila” k nam, zamenjala sem ji tudi prehrano (iz kombinacije briketi – surova prehrana je prešla na čisto surovo hranjenje) s čimer se bo nekoliko spremenila tudi njena kondicija. Stark je majhen, a zelo mišičast in “kompakten” dihur.

*Mladiči iz te kombinacije bodo primerni le za lastnike, ki imajo predhodne izkušnje s “hibridi”.* Stark ima namreč precej “divjih genov”. Kar se vedenjskih značilnosti tiče, je Truffle njegovo popolno nasprotje. Kljub temu, da je pri nas manj kot teden dni, ni z rokovanjem nikakršnih težav. Je eden najmanj zahtevnih dihurjev kar sem jih imela priliko srečati v zadnjem času.
Pričakovati je, da bodo mladiči iz te kombinacije temno soboljeve ali sobljeve barve. Pričakujem, da bodo mladiči zelo aktivni in karakterno zahtevnejši.
Oba sta redno cepljena, tretirana proti parazitom, hranjena izključno s surovo mesno prehrano – na ta način bodo hranjeni tudi mladiči.

Paritev bo izvedena nekoliko kasneje v paritveni sezoni kot običajno, predvidoma v mesecu aprilu. Kot rečeno, Truffle je ravnokar zamenjala domovanje, zato smo prvo gonitev prekinili s hormonsko injekcijo. Želim namreč, da se popolnoma navadi na novo okolje in sevda name, preden sploh pomislimo na vzrejo.

Iz te kombinacije bo najverjetneje na voljo tudi nekaj mladičev za vzrejo, a le s striktno vzrejno pogodbo in le za vzreditelje, ki jih bova odobrili obe z Mašo (paritev bo izvedena v sodelovanju z Excidium ferrets).