Načrtovane paritve 2022

posted in: 2022 | 0
V letošnjem letu načrtujem dve legli. Ni nujno, da bosta obe kombinaciji tudi realizirani. Preden bodo paritve izvedene, bodo imeli vsi dihurji (ponovno) opravljene ustrezne veterinarske preglede, vključno s kardiološkim pregledom.

Če vas zanima več, predlagam, da si pod zavihkom “Informacije” preberete kaj pričakujem od lastnikov svojih mladičev. Tam najdete napisano tudi kaj vi lahko pričakujete od mene in mladičev iz moje vzreje. Preden se dogovorimo za nakup oziroma rezervacijo, želim vse interesente tudi spoznati v živo. Zaradi zdravstvene situacije obiskov trenutno ne sprejemam, računam pa na to, da se bo situacija slej ko prej izboljšala in bodo mogoča tudi srečanja v živo. Če želite spoznati mene in moje dihurje, se mi lahko javite na maja.conc@gmail.com in za obisk se bomo dogovorili, takoj ko bodo razmere to dopuščale. Še raje pa vidim, da izpolnite vprašalnik, ki ga najdete tule: SLO verzija: https://dihurji.multi-praktik.si/prijavnica.doc, da bom o vas vedela nekoliko več preden se začnemo pogovarjati. Na ta način vam bom tudi laže povedala, če sem sploh najprimernejši vzreditelj za nakup dihurja, ali bi vam glede na vaše želje in izkušnje raje priporočila koga od kolegov.

A) Oregon x Maruška

Rodovnik legla: https://www.feritage.no/vis_stamtavle2?dbnr=31550

Maruška je samička iz Pablovega legla na Češkem. Je relativno velika in “kompaktna” dihurka pravilnih proporcev. Maruška živi pri prijateljici Klavdiji in ta jo najraje opiše kot “viking lady” :). Karakterno je nekoliko bolj samosvoja i odločna, v neznanih situacijah je nekoliko bolj previdna. Sicer je priljudna in željna interakcije z ljudmi. Živi s še tremi drugimi dihurji in dvemi mački.
Oregon živi na Češkem, sicer pa so njegovi predniki z Danske in Nizozemske. Je kompakten dihur dobrih proporcev. Karakterno ni preveč kompliciran, je prijazen, vajen drugih dihurjev in ljudi.

Za razliko od mojih dosedanjih legel, to ne bo povsem “standardno”. Med predniki po Oregonovi strani je namreč v četrti generaciji samica, ki ni standardne obarvanosti (roan mitt). Ker pa mi je sicer njegov rodovnik všeč (pa dihur seveda tudi), sem se odločila za ta kompromis.

Po Maruškini strani je večina poznanih prednikov je temno soboljeve ali soboljeve barve, ima pa med daljnimi predniki tudi nekaj peščeno obarvanih dihurjev. Oregonova mama je bila peščene barve in tako obstaja majhna možnost, za kakšnega peščeno obarvanega mladiča v tem leglu. Mladiči bodo srednji do veliki, “kompaktne” zgradbe.
Pričakujem, da bodo mladič iz te kombinacije karakterno manj zahtevni kot iz drugega načrtovanega legla in zagotovo bo kakšen primeren tudi za lastnike brez izkušenj.
Oba bosta pred paritvijo temeljito veterinarsko pregledana, pri Maruški bo opravljen tudi kardiološki pregled. Oba sta redno cepljena, tretirana proti parazitom. Maruška je hranjena izključno s surovo mesno prehrano in na ta način bodo hranjeni tudi mladiči.

B)

Naja za drugo leglo bo objavljena predvidoma do konca meseca.

Paritev bo izvedena v sodelovanju z Excidium ferrets

*Mladiči iz te kombinacije bodo primerni le za lastnike, ki imajo predhodne izkušnje s “hibridi”.