Načrtovane paritve 2020 “update”

posted in: 2020, Legla | 0

Pri načrtovanih paritvah za letošnje leto je prišlo do sprememb (spet zaostajam z objavo na spletni strani, tako da vsem, ki jih moja vzeja zanima, priporočam spremljanje FB strani kjer sem z objavami veliko bolj ažurna).

Legla Lyra x Yerem letos zagotovo ne bo, iz dveh razlogov. Prvi je ta, da je konec februarja, povsem nepričakovano, poginil Gusztav, oče legla iz katerega je Lyra. Za Lyro in njenega brata Gulliverja zato naslednje leto načrtujem kontrolni kardiološki pregled. Tudi, če bi paritev želela izpeljati, je to zaradi tenutne epidemiološke situacije nemogoče …

Tako ostaja paritev Frida x Pablo, ki je zaradi epidemije in povsem nepredvidljive situacije v tistem trenutku, že bila prestavljena v Fridini prvi gonitvi. Z obema dihurjema sem v vmesnem času opravila preventivni / kontrolni splošni veterinarski in specialistični kardiološki pregled. Oba sta zdrava. Tako da sedaj čakamo na Fridino drugo gonitev …

 

Mladiči iz te kombinacije bodo primerni le za izkušene lastnike. Pablo ima med predniki namreč precej “divjakov”. Sicer je odlično socializiran, vajen prisotnosti ljudi (sodeloval je tudi na dveh razstavah in sodniki pri rokovanju z njim niso imeli nobenih težav), željan interakcije z menoj, a vendar vedenjsko izkazuje precej značilnosti križancev z divjimi dihurji. In povsem relano je pričakovati, da bo v leglu tudi kakšen / nekaj mladičev, ki bodo imeli bolj izraženo “divjo stran”. Kar se vedenjskih značilnosti tiče je Frida njegovo nasprotje in je povsem “normalna” in zelo prijazna dihurka, torej odlična izbira za Pabla.
Oba izhajata iz standardnih linij (brez dolgodlakih dihurjev ali “fancy” barv), Pablo je Španec, Frida pa Madžarka. Predniki so temno soboljeve barve in pričakovati je, da bodo tudi mladiči iz te kombinacije temno soboljeve ali sboljeve barve. Nihče od njiju ni prav velik (Pablova zimska teža – prva zima – je okrog 2 kg; Fridina pa 850-900 g), oba sta zelo aktivna in pričakujem, da bodo taki tudi mladiči.

Oba sta redno cepljenatretirana proti parazitomhranjena izključno s surovo mesno prehrano – na ta način bodo hranjeni tudi mladiči.

Mladiči iz tega legla ne bodo naprodaj za nadaljno vzrejo.


Rodovnik legla: http://www.feritage.no/vis_ilder?dbnr=25290