Načrtovane paritve 2020

posted in: 2020 | 0
Za leto 2020 načrtujem dve legli. Prvo načrtovano leglo je Frida & Pablo, drugo pa Danica & Yerem. Ni nujno, da bosta obe kombinaciji tudi realizirani. Preden bodo paritve izvedene, bodo imeli vsi moji dihurji opravljene ustrezne veterinarske preglede.
Ob najavi paritvene kombinacije je po izpolnjenem vprašalniku (SLO verzija: https://dihurji.multi-praktik.si/prijavnica.doc) in opravljenem razgovoru mogoč vpis na čakalno listo.

A) Frida x Pablo

Rodovnik legla: http://www.feritage.no/vis_ilder?dbnr=25290

Mladiči iz te kombinacije bodo primerni le za izkušene lastnike. Pablo ima med predniki namreč precej “divjakov”. Sicer je odlično socializiran, vajen prisotnosti ljudi (sodeloval je tudi na dveh razstavah in sodniki pri rokovanju z njim niso imeli nobenih težav), željan interakcije z menoj, a vendar tudi vedenjsko izkazuje precej značilnosti križancev z divjimi dihurji. In ovsem relano je pričakovati, da bo v leglu tudi kakšen / nekaj mladičev, ki bodo imeli bolj izraženo “divjo stran”. Kar se vedenjskih značilnosti tiče je Frida njegovo nasprotje in je povsem normalna in zelo prijazna dihurka, torej odlična izbira za Pabla.
Oba izhajata iz standardnih linij (brez dolgodlakih dihurjev ali “fancy” barv), Pablo je Španec, Frida pa Madžarka. Predniki so temno soboljeve barve in pričakovati je, da bodo tudi mladiči iz te kombinacije temno soboljeve ali sboljeve barve. Nihče od njiju ni prav velik (Pablova zimska teža – prva zima – je okrog 2 kg; Fridina pa 850-900 g), oba sta zelo aktivna in pričakujem, da bodo taki tudi mladiči.

Preden bo paritev izvedena, bosta imela oba opravljene ustrezne veterinarske preglede, vključno s kardiološkim pregledom (če rezultati ne bodo zadovoljivi, paritev seveda ne bo izvedena). Oba sta redno cepljenatretirana proti parazitomhranjena izključno s surovo mesno prehrano – na ta način bodo hranjeni tudi mladiči.

Mladiči iz tega legla ne bodo naprodaj za nadaljno vzrejo.

B) Danica x Yerem

Rodovnik legla: http://www.feritage.no/vis_stamtavle2?dbnr_tispe=17793&dbnr_hann=18598

Lyra je samička, ki sem jo obdržala iz legla Gusztava in Alice (2017) in mama lanskoletnega legla “letečih veveric”Yerem pa je postaven mladenič s Finske.
Oba sta izredno aktivna, agilna, radovedna dihurja, ki sta invajena družbe drugih dihurjev in ljudi, tudi rokovanja s strani neznancev. Za Yerema Emeliina pravi, da je mamin fantek. Po drugi strani pa je, ko se tako odloči, zares vztrajen in trmast in ko se kaj zgodi drugače kot si je zamislil, to pove z glasnim pritoževanjem.

Oba izhajata iz standardnih linij, večina poznanih prednikov je temno soboljeve ali soboljeve barve, na Yeremovi strani je nekaj prednikov tudi peščeno obarvanih, kljub temu ni velike možnosti pričakujem, da se v leglu zgodi tudi kakšen “blondinec”.
Pričakujem normalno velike mladiče, Yeremova zimska teža se giblje blizu 2 kg, Lyrina pa trenutno med 1,1 in 1,2 kg.
Pričakujem, da bodo mladiči iz te kombinacije karakterno manj zahtevni kot tisti iz Fridinega legla, kakšen bo najverjetneje primeren tudi za lastnike povsem brez izkušenj.

Oba sta veterinarsko pregledana – zdrava, oba imata opravljen tudi preventivni kardiološki pregled.  Oba sta redno cepljenatretirana proti parazitomhranjena izključno s surovo mesno prehrano – na ta način bodo hranjeni tudi mladiči.

Paritev je planirana v drugi polovici pomladi in v primeru, da bo imela Frida zelo veliko leglo, ne bo izvedena. Če bo, bo to Lyrino drugo in zadnje leglo.

——
Več informacij o nakupu mladiča lahko preberete tule.

Razen izjemoma (poznanim osebam z izkušnjami z dihurji ali osebam s priporočili izkušenih lastnikov dihurjev) dostava po tretji osebi ni mogoča, mladiča lahko dobite le ob osebnem prevzemu …

Za vse informacije sem dosegljiva tudi na telefonsko številko 040 395 995.