Vsak ima svojo barvo (18. dan)

posted in: 2017 | 0

Ena od stvari, ki jih počne vesten vzreditelj, je tudi spremljanje razvoja malčkov*. V ta namen jih redno pregleduje, tehta in na ta način nadzoruje ali vsi (enakomerno) pridobivajo na teži. Skoraj vedno je v leglu, predvsem v večjih, nekaj mladičkov, ki izstopajo. Kakšen je večji, skoraj vedno, pa se najde tudi kakšen palček. Ti malčki nam prvih nekaj dni povzročajo malo skrbi, a če enakomerno pridobivajo na teži, ni nič narobe, če so manjši in lažji od sovrstnikov. Kasneje se ta razlika običajno zmanjša, a tako kot pri ljudeh, so tudi dihurji “različne postave”. Nekateri, so pač malce večji, drugi malce manjši. In tudi med brati in sestrami so razlike.
Če je leglo “pisano”, se pravi, da so v njem mladički različnih barv (npr. albino, peščene in soboljevinaste barve) z razlikovanjem običajno ni večjih težav. Pri enotnih leglih, kot je naše, še posebno, če niso ravno majhna, pa je – vsaj v začetku – malce težav. Ločiš seveda samčke od samičk, ločiš manjše in ločiš večje, še vedno pa ostane nekaj mladičkov, ki so si po spolu in velikosti (precej) enaki. V našem primeru so taki štirje samčki. Zato se – tako je tudi pri drugih vrstah živali, mladičke označi. Vzreditelji psov in mačk običajno uporabljajo ovratnice ali trakce različnih barv, za dihurje so ovratnice seveda mnogo prevelike, trakci pa zaradi hitre rasti nepraktični in tudi nevarni. Malčke se zato označi z barvnimi laki. Oznake so majhne, tako da te oznake ne predstavljajo nevarnosti za zastrupitev … Smo pa pred parimi dnevi z nekaj tujimi vzrediteljicami debatiriali ravno na to temo – zanimalo me je, če ima katera vseeno kakšno drugo metodo označevanja. Oznake na dlaki na repu, hrbtu in vratu se zelo hitro izbrišejo, saj te dele mama najbolj in največkrat čisti. Iz praktičnega (pa tudi za mamo bolj prijaznega) razloga, so punce “iznašle” metodo označevanja na ušeskih.

* Za nekatere samice rokovanje z mladički predstavlja izredno velik stres. V takem primeru je vseeno bolje, da se z malčki ne rokuje, oz. se to omeji na najnujnejše, čeprav to lahko pomeni, da včasih narava stvari prevzame v svoje roke …

Samičke

 

 

 

 

 

 

 

 

Samčki