Dobrodošli

posted in: Uncategorized | 0

Dobrodošli na spletni strani It’s All About Ferrets!

Gre za majhno, ljubiteljsko vzrejališče belih dihurjev. Moj cilj je izboljšati zdravje in življenjsko dobo dihurjev v Sloveniji. V svoji vzreji uporabljam le dihurje preverjenega zdravja, ki prihajajo iz kratkodlakih standardnih linij.

Sem prva vzediteljica v Sloveniji, ki je registrirala svojo (vz)rejo pri UVHVVR. Ker sem lastnica več kot petih dihurjev (o njih si lahko več preberete tule), je bila to moja dolžnost po Zakonu o zaščiti živali oz. Pravilniku o zaščiti hišnih živali. Poleg tega sem z uradno registracijo želela postaviti nekakšne standarde za ostale rejce in lastnike dihurjev. Trenutno veljaven Pravilnik oz zaščiti hišnih živali namreč določa le pogoje za rejo psov in mačk, si pa v Društvu Zverinice katerega predsednica in ustanoviteljica sem, prizadevamo, da bodo ob naslednji spremembi slovenskega pravlinika vanj zapisani pogoji tudi za druge vrste hišnih živali.

Naj povem, da sem imela precejšnjo zagato s prevodom besede ferretry, ki se uporablja v angleščini. Vzreditelji psov uporabljajo besedo psarna, vzreditelji mačk imajo mačkarne, torej bi lahko dihurje vzrejali v dihurarnah … Ker mi beseda čudno odzvanja v ušesih, sem za predloge poprosila še svoje prijatelje s Facebooka in jim (očitno) popestrila večer. Poleg dihurarne so mi predlagali še dihurnico, dihurišče, dihurstvo, dihurlandija, dihurčnica, dihurčina, dihurjevina in ferretana … 😀 K sreči smo ugotovili, da je med felinologi popularnejši termin vzrejališče mačk in tako sem se odločila, da kjer bo potrebno, tudi sama uporabim ta termin.