Malčki so danes stari 2 tedna

posted in: 2017 | 0

Malčki so danes stari 14 dni.
Madi dihurji so pri tej starosti še vedno povsem nebogljeni in odvisni od mame. Oči in ušeska ostanejo zaprta približno do četrtega tedna starosti in še vedno je mamino mleko njihova edina hrana.

Zelo pomembno je, da je mama pred paritvijo in med brejostjo v top kondiciji, razvoj mladičev v maternici, še bolj pa kotitev in dojenje sta namreč ogromna obremenitev za dihurkino telo. Dihurčki ob kotitvi tehtajo povprečno med 8 in 10 g, že v nekaj dneh (3-5) svojo težo podvojijo. To pomeni, da je mleko dihurjev izredno “močno”, bogato z maščobami in beljakovinami. Za primerjavo: kravje mleko ima povprečno 3,6 % maščobe in 3,2 % beljakovin, kozje mleko ima 3,8 % maščobe in 2,9 % beljakovin, človeško mleko ima 4 % maščobe in le 1,1 % beljakovin, mleko dihurjev pa ima v začetku laktacije kar 7,8-8,5 % maščobe in 7,2-8,8 % beljakovin, njegova sestava se z rastjo mladičev spreminja in pri starosti 39 dni vsebuje kar 9-13 % maščobe in 8,4-10,6 % beljakovin. Za produkcijo tako bogatega mleka in tako velikih količin (če bi gledali procentualno, samica glede na svojo telesno težo proizvede toliko mleka kot najbolj produktivne in visoko selekcionirane pasme krav mlekaric) samica potrebuje ogromno energije, tudi do 6x več kot zdravi, odrasli dihurji. Seveda ne more pojesti 6x več hrane, zato je zelo pomembno, da je hrana, ki jo v tem času samica dobiva zares kvalitetna, bogata z energijo in vsemi potrebnimi vitamini in minerali, ki jih potrebuje.
Moji dihurji so hranjeni izključno z uravnoteženeno surovo mesno hrano, del katere je tudi cel plen (mrtev, seveda), ki je najprimernejša hrana za dihurje. Alice je že ves čas brejosti dobivala več celega plena kot ostali, sedaj pa ta predstavlja večinski del njene prehrane. Večinoma dobiva prepelice (cele, le oskubljene), kombiniram jih z miškami, piščančjim, gosjim in govejim mesom*. Ker je zelo “zaposlena” z dojenjem in skrbjo za malčke, ji hrano zaenkrat meljem in jo dobiva v obliki mesnih “smoothijev” (ja, se strinjam, blendanje celih prepelic je daleč od tega, da bi bilo prav zelo “apetitlih”).
* kot meso je v tem primeru mišljena ne le mišičnina, ampak tudi kosti in notranji organi

Pa še današnje teže malčkov (v gramih), v oklepaju pa je za primerjavo zapisana teža na 6. dan:
Samičke: 60 (21), 62 (26), 66 (28)
Samčki: 59 (28), 63 (29), 63 (30), 66 (32), 68 (32), 68 (33)